Butil- és bitumenes szőnyeg – mi a különbség köztük?

Az első különbség, amit észrevehet, az, hogy a butilszőnyeg tapintható ujjak műanyag, míg a bitumen szőnyeg törékeny és kemény. A butilnál szőnyegekhez szinte mindig alufóliaréteget használnak. A leggyakrabban a fólia ezüst vagy fekete színben kapható. A bitumenes szőnyeg az homogén, ennek köszönhetően könnyebben törik és a hiánya miatt nem hőszigetelt alumínium.

Bitumenes és butilszőnyegek keménysége

Ahhoz, hogy a bitumenes szőnyeggel keménységet érjünk el, fel kell melegíteni nagyon magas hőmérsékleten (pl. hőlégfúvó használatával). A termikusnak köszönhetően a kezelés műanyaggá válik, ami azt jelenti, hogy folyamatosan melegíteni kell őket telepítés. Ezzel szemben a butilszőnyeg nagyon alkalmas műanyag termék lágyságának köszönhetően. Könnyen fektethető egyenetlen felületekre, és anélkül is beállítható a fűtés szükségessége.

Butil és bitumen szőnyegek szerelése

A bitumenes szőnyegek járművekbe történő felszerelésének folyamata meglehetősen sokat igényel munkavégzés, különösen ott, ahol nehéz a hozzáférés, például az autóajtók nyílásain, mert melegíteni kell, majd gyorsan formázni és préselni. Bitumen se csak akkor telepíthető, ha eléri a megfelelő beépítési hőmérsékletet. Az összeszerelés során, ha meghajlítjuk a szőnyeget, még a kezünkben is eltörhet.

A magas és alacsony hőmérséklet hatása

A bitumenes szőnyeg meglágyul a forró nyári napokon. Ez lazuláshoz vezethet attól a függőleges elemtől, ahol fel volt szerelve, például a furgon oldalfalára vagy lakóautó, vagy egy személyautó ajtaja. alatti hőmérsékleten a bitumenszőnyeg a fagyásponton megkeményedik. Az autó építése vezetés közben vibrál. Rezgés közben, ha a szőnyeg kemény, kialakulhat mikrorepedések egy bitumenes szőnyegen. A szőnyeg sérülése következtében nem csak az autó fémlemezének, hanem magának a szőnyegnek is rezgései, így az már nem felel meg a követelményeknek feladata - az autó adott részének megerősítése.

Butil- és bitumenes szőnyeg – mi a különbség köztük?

A bitumenes szőnyeggel ellentétben a butilszőnyeg olyan műanyag, mint a rágógumi. Alumínium az a réteg, amellyel a butilszőnyeg kapcsolódik, növeli a mechanikai ellenállást károsítja és javítja a hangszigetelést. Nincsenek hőmérsékletük a butilszőnyegekhez nincs befolyás. Akár magas a hőmérséklet, nulla, akár fordítva, akkor is van szőnyeg megőrzi plaszticitását.

A butil és bitumen szőnyegek rugalmassága

Ahhoz, hogy a bitumenes szőnyeggel keménységet érjünk el, fel kell melegíteni nagyon magas hőmérsékleten (pl. hőlégfúvó használatával). A termikusnak köszönhetően a kezelés műanyaggá válik, ami azt jelenti, hogy folyamatosan melegíteni kell őket telepítés.

Alapvető különbségek a butil és a bitumen szőnyegek között

Butil szőnyeg:

  • rugalmas,
  • nagy ellenállás a hőmérséklet-változásokkal szemben,
  • alumíniumréteg,
  • az alkatrészek vibrációjának jobb csökkentése,
  • hajlítási ellenállás.

Bitumenes szőnyeg:

  • nehezebb,
  • könnyen törik,
  • magasan reagál a hőmérséklet-változásokra,
  • nagyobb súly.